Μια διαφορετική εκπαιδευτική επίσκεψη στην παλιά πόλη.

Στο πλαίσιο της δράσης «Οικολογικό Σχολείο» οι μαθητές και οι μαθήτριες της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γενικού Λυκείου Ιαλυσού πραγματοποίησαν στις 28 Φεβρουαρίου 2024 εκπαιδευτική επίσκεψη στη μεσαιωνική πόλη. Αρχικά, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κήπο του ιδρύματος MarcdeMontalembert, όπου ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο κ. Παναγιώτη Σταμάτη. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για την ιστορία του ιδρύματος και το όραμα των ιδρυτών για την ανάδειξη του ελληνικού και μεσογειακού πολιτισμού. Παράλληλα, γνώρισαν ενδημικά φυτά της ελληνικής φύσης, καθώς και την προστατευόμενη «ροδίτικη παιώνια» που φύεται αποκλειστικά στη Ρόδο.

1

2

6

4

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το ΚΑΠΗ μεσαιωνικής πόλης, για να δωρίσουν βιβλία τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στο σχολείο στο πλαίσιο της δράσης για την προώθηση του εθελοντισμού και της κυκλικής οικονομίας. Σε μια όμορφη ατμόσφαιρα, γνώρισαν τα μέλη του ΚΑΠΗ, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία και τις δράσεις του, ενώ παρακολούθησαν τη δραματοποίηση ενός παραμυθιού με θέμα την ελιά, στο προγραμματισμένο μάθημα θεατρικής αγωγής. Οι μαθητές/τριες και οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί Ν. Κλωνάρη και Κ. Παρμπή ευχαριστούν θερμά την υπεύθυνη του ΚΑΠΗ κα Ανθή Χατζηνικόλα και κάθε μέλος ξεχωριστά για τη ζεστή φιλοξενία και τη χαρά που μας έδωσαν.
Πλούσιες και ποικίλες οι δράσεις του ΚΑΠΗ και στο παράρτημα της Μεσαιωνικής Πόλης

Πηγή:Ροδιακή Εφημερίδα

 

 

Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος-27 Ιανουαρίου, οι μαθητές/τριες του Β2 και Β4 είχαν την ευκαιρία στις 12 Φεβρουαρίου να παρακολουθήσουν το βραβευμένο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ "ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΠΡΙΜΟ" σε σκηνοθεσία  Alessandra Maioletti. Η προβολή της ταινίας έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου στο πλαίσιο της συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδ/σου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου. Πριν την έναρξη της ταινίας ο δρ. Ι. Κρικώνης έδωσε κατατοπιστικές πληροφορίες για την εβραϊκή κοινότητα της Ρόδου και οι δημιουργοί της ταινίας κ. Alessandra Maioletti και Antonio Crescenzi απηύθυναν στα παιδιά βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό. Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν με συγκίνηση στην ταινία τις ζωές εννέα συνομηλίκων τους Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που υπήρξαν θύματα της ρατσιστικής βίας του ναζισμού και έζησαν τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί Βασιλική Τσέκου, Τόνια Καμπουράκη και Κωνσταντίνα Παρμπή ευχαριστούν θερμά όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης καθώς και τα παιδιά για τη συμμετοχή τους.
 
Την επόμενη μέρα οι μαθητές/ριες κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους από την ταινία σε σύντομα κείμενα τα οποία θα αποσταλούν στην σκηνοθέτιδα. Μερικά αποσπάσματα:
 
"Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία που μας προκάλεσε διάφορα συναισθήματα και σίγουρα πολλή συγκίνηση. Προσωπικά, ήταν ο λόγος που βρέθηκα πιο κοντά στο θέμα του Ολοκαυτώματος και είλκυσε το ενδιαφέρον μου. Τα συναισθήματά μου εναλλάσσονταν σε αγωνία, συγκίνηση, συμπόνια. Αυτά τα παιδιά είχαν πάθος για ζωή και περίμενα από την πρώτη στιγμή τη συνέχεια της ζωής τους. (...) Υπήρξαν πολλές αγαπημένες μου σκηνές που τις σκέφτομαι συνεχώς από τη στιγμή από τις είδα."
Α.Ρ. Τ.
 
"Η σκηνοθέτις επέλεξε να παρουσιάσει τις εμπειρίες κάθε θύματος ξεχωριστά σαν αφήγηση από το ίδιο το θύμα, πράγμα που μας έκανε να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα πόσο επώδυνο και άδικο ήταν το Ολοκαύτωμα. Προσωπικά, η κύριά μου σκέψη ήταν πως κάνοντας οποιαδήποτε τυχαία επιλογή μπορούσαν είτε να βρεθούν σκοτωμένοι ή να επιζήσουν. Ήταν, επίσης, φανερό στην ταινία πόσο επώδυνο ήταν και για τους συγγενείς των θυμάτων να χάνουν τους δικούς τους. Η ταινία αυτή ήταν πολύ ιδιαίτερη και μας δίδαξε πολλά, αλλά κυρίως να μην επαναλάβουμε ποτέ τα λάθη της ιστορίας. Ευχαριστούμε."
Μ.Δ.
 
"Η ταινία με θέμα το Ολοκαύτωμα είχε πολύ ενδιαφέρον, διότι μας έδωσε πληροφορίες που δεν γνωρίζαμε και καταλάβαμε πώς ήταν η ζωή των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ήταν ταυτόχρονα μια συγκινητική και δραματική ταινία που με έκανε να νιώσω φόβο, αλλά με έβαλε επίσης να σκεφτώ πώς θα αντιδρούσα αν ήμουν εγώ στη θέση αυτών των παιδιών."
Ε. Σ.
 
"Ήταν πολύ θλιβερό να παρακολουθώ την ιστορία αυτων των μαθητών, πόσο δεμένοι και ευτυχισμένοι ήταν πριν και πόσο τρομοκρατημένοι και δυστυχισμένοι ήταν στη συνέχεια. Ως ένα άτομο που έχει ευαισθητοποιηθεί πάνω σε αυτό το γεγονός υπήρξαν αρκετές φορές που βρέθηκα να συγκινούμαι."
Α.Ρ.
 
"Όσο και να ακούμε ή να διαβάζουμε γεγονότα από το Ολοκαύτωμα, θεωρώ πως η ταινία αγγιξε περισσότερο από μία απλή διήγηση."
Φ.Φ.
 
"Η ταινία ήταν καταπληκτική, είχε συναίσθημα και προκάλεσε σε όλους συγκίνηση."
Κ.Σ.
 
"Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα ταινία και αρκετά συγκινητική και δραματική, καθώς είδα το Ολοκαύτωμα από μία άλλη οπτική γωνία, από την οπτική γωνία των συνομηλίκων μας. Ένιωσα ένα βάρος, διότι σκέφτηκα ότι στη θέση των παιδιών θα μπορούσα να ήμουν εγώ ή κάποιος συγγενής μου ή φίλος μου. Μου άρεσε ιδιαίτερα η σκηνοθεσία (...). Στην τελευταία σκηνή, η αλήθεια είναι ότι περίμενα να δώσει ο Αλμπέρτο το ποδήλατο στον κ. Κρεσένσι,  επειδή έλεγε ότι το έδωσε σε κάποιον άλλον, ως ένδειξη μνήμης και επούλωσης της πληγής και για να δείξει ότι τα τραυματα δεν πρέπει να μας κρατάνε πίσω, αλλά να τα ξεπερνάμε και να προχωράμε στη ζωή μας."
Μ.Σ.
 
"Στο τέλος έφυγα γεμάτος και εξαιτίας της ταινία σας ευαισθητοποιήθηκα για το Ολοκαύτωμα. Μπορώ να πω ότι ήταν μία από τις ωραιότερες ταινίες  με αντιρατσιστικό περιεχόμενο. Σας ευχαριστούμε θερμά για όλη τη δουλειά που κάνατε, πιστεύω το αποτέλεσμα σας δικαίωσε, όχι μόνο εσάς αλλά και όλους όσους δούλεψαν πάνω σε αυτό."
Γ.Σ.

 

 
 
 

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και περιήγηση στην παλιά πόλη με τμήματα της Α Λυκείου Ιαλυσού στα πλαίσια του μαθήματος των Μαθηματικών.❤️
Ήταν ένα θαυμαστό ταξίδι στο παρελθόν!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Εκπαιδευτικοί: Καμπουράκη Τόνια, Τσιάπος Αποστόλής,Αφεντούλη Ειρήνη, Κλωνάρη Νίκη

Εκπαιδευτική εκδρομή στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' Λυκείου ως ειδικοί/ές ενός περιοδικού που έχει άμεση σχέση με τον πολιτισμό αποφασίζουν να προβάλλουν στους μικρούς τους αναγνώστες το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου. Ως ειδικοί φιλόλογοι, ιστορικοί, φωτογράφοι, ζωγράφοι, εικαστικοί ετοιμάζουν το υλικό για το επόμενο τεύχος του περιοδικού τους! Έπειτα επισκεφτήκαμε το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και ήρθαμε πιο κοντά σε τεχνολογίες που άλλαξαν την οπτική του σημερινού κόσμου. Και επειδή δεν μας αρέσει να μένουμε μόνο εκεί... έπεται και συνέχεια...???????? Ευχαριστώ πολύ τους συναδέλφους Παναγιώτη Παναγιωτίδη και Δημήτρη Παπαδόπουλο για τη βοήθειά τους αλλά και για όσα θα ακολουθήσουν...!

Συντονίστρια: Πολυξένη Ιντζέ

 

Εκδρομή με την Β' Λυκείου στην Αθήνα στα πλαίσια του προγράμματος "Επισκέψεις στη Βουλή των Ελλήνων".

Zήσαμε μία μοναδική εμπειρία! Μας έγινε ξενάγηση στο κτίριο που βρίσκεται η Βουλή και είχαμε την ευκαιρία να καθίσουμε στα έδρανα των βουλευτών μας. Κατά την παραμονή μας στην Αθήνα γνωρίσαμε την πόλη καλύτερα. Επισκεφτήκαμε το μουσείο της Ακρόπολης και περπατήσαμε σε πολλές γωνιές της. Υπήρξε όμως και χρόνος για ημερήσια εκδρομή εκτός Αθηνών. Περνώντας τον Ισθμό της Κορίνθου φτάσαμε μέχρι το Ναύπλιο και γέμισαν τα μάτια των παιδιών μας εικόνες. Αρχηγός της εκδρομής μας, Βούλα Τριανταφύλλου, συνοδοί Παναγιώτης Παναγιωτίδης και Πολυξένη Ιντζέ. Ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για την πολύ καλή συνεργασία!

 

2η διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Ορυκτολογίας Σταματιάδη και στο Ενυδρείο της Ρόδου

Το Μουσείο Ορυκτολογίας ήταν μια πραγματική αποκάλυψη για όλους μας!!! Υπάρχουν πολλά σπάνια ορυκτά και άλλα εκθέματα που μας άφησαν άφωνους! Επιβάλλεται να το επισκεφτείτε!!! Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σταματιάδη για την ξενάγηση και τη φιλοξενία του! Ευχαριστούμε πολύ το Ενυδρείο Ρόδου. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν τη δυνατότητα να δουν διαφορετικά είδη ψαριών, να ενημερωθούν για τα είδη που υπάρχουν στο νησί και να ελέγξουν τις γνώσεις τους κάνοντας χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Στη συνέχεια είχαμε χρόνο για λίγη ξεκούραση και διασκέδαση σε έναν εναλλακτικό χώρο με πολλά και ενδιαφέροντα επιτραπέζια παιχνίδια. Ευχαριστούμε πολύ το Playcafe και τον κ. Τάσο για την φιλοξενία και την άψογη εξυπηρέτηση.

Εκπαιδευτική Εκδρομή 7/12/2022

Μαθητές και μαθήτριες της Α' Λυκείου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου -Νεστορίδειο Μέλαθρον για να παρακολουθήσουν ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά την Τέχνη, και να δουν την νέα συλλογή του Μουσείου "Ο Αιγαιακός χώρος με το βλέμμα των περιηγητών από το 16ο έως τον 19ο και τα Δωδεκάνησα στην Ελληνική Επανάσταση". Ευχαριστούμε θερμά την κα Βάλια Μυλωνά για το υπέροχο ταξίδι στην Τέχνη! Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου -Ενυδρείο όπου τους έγινε και ξενάγηση. Ευχαριστούμε θερμά για την φιλοξενία! Ήταν μια γεμάτη μέρα και μια πολύ ωραία εμπειρία για όλους μας!

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΕΥΘΥΤΑ»

Στις 14 Νοεμβρίου 2022 επισκέφτηκε το σχολείο μας το παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου, Ε.Υ.ΘΥ.ΤΑ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του σχολείου μας εκπαιδεύτηκαν σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας συνδυάζοντας τη θεωρία με τη βιωματική πράξη. Ευχαριστούμε θερμά την Ε.ΥΘΥ.ΤΑ.

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο χωριό Απόλλωνα

kentrikiΤην Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή όλων των τάξεων του σχολείου µας στον Απόλλωνα της Ρόδου. Αρχικά επισκεφθήκαμε τον συνεταιρισμό γυναικών του Απόλλωνα ¨Απολλωνιάτισες». Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είχαν τη ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρος παρασκευής και πώλησης τοπικών προϊόντων από τις γυναίκες του συνεταιρισμού. Στη συνέχεια αφού ενημερωθήκαμε στον αύλειο χώρο του Μουσείου του χωριού, από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ομίλου Απολλώνων Ρόδου “Νέοι Ορίζοντες”  κ. Κυριαζάκο Μανώλη,για την ιστορία και τη ζωή στο χωριό, ξεναγηθήκαμε από τον ίδιο στον χώρο του Μουσείου που περιλαμβάνει εκθέματα αρχαιολογικού, λαογραφικού, εθνογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Συνεχίσαμε την επίσκεψη και ξενάγησή μας στην εκκλησία του χωριού, θαυμάζοντας τόσο το ιστορικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού όσο και τις ιδιαίτερες αγιογραφίες.

Διαβάστε περισσότερα: Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο χωριό Απόλλωνα

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο "Δέντρο"

Οι μαθητές του τμήματος Β3 του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο "Δέντρο" στην πόλη της Ρόδου στο πλαίσιο των διδακτικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι μαθητές/-τριες ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούσαν στα βασικά στοιχεία ενός βιβλίου (ταυτότητά του), στη βιβλιοπαρουσίαση και βιβλιοκριτική καθώς και στα διαφορετικά είδη βιβλίων.

Διαβάστε περισσότερα: Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο "Δέντρο"

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Βουλή Σχ.Έτος 2018-19

Οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄Λυκείου επισκέφτηκαν τη Βουλή την Τετάρτη στις 23 Ιανουαρίου 2019. Ξεναγήθηκαν στην έκθεση Ιστορικών Αντικειμένων της Βουλής, επισκέφτηκαν την αίθουσα συνεδριάσεων και παρακολούθησαν μια αγόρευση. Το πρωί της ίδιας μέρας ξεναγήθηκαν στο αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και στο μουσείο της. Επιπλέον, με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Αθήνα πραγματοποίησαν δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Διαβάστε περισσότερα: Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Βουλή Σχ.Έτος 2018-19

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Περιφερειακό Φυτώριο Ν.Αιγαίου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες των περιβαλλοντικών προγραμμάτων επισκέφτηκαν το Περιφερειακό Φυτώριο Ν. Αιγαίου στις 17-4-2018 στο πλαίσιο της δράσης "Καλλιεργώντας ένα νέο μέλλον".

Η δράση περιλάμβανε μια εισαγωγική προσέγγιση για την ανάπτυξη και καλλιέργεια των φυτών, προβολή βίντεο  για την καλλιέργεια στο φυτώριο/στη φύση και ξενάγηση στο φυτώριο και στο μονοπάτι βιοποικιλότητας. Ακολούθησε συζήτηση και βιωματικά παιχνίδια σε ομάδες. Η δράση είχε διάρκεια δύο ωρών και υλοποιήθηκε από τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Πεταλούδων και τον υπεύθυνο γεωπόνο του Περιφερειακού Φυτωρίου Ν. Αιγαίου. Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες μας για την τόσο ενδιαφέρουσα και δημιουργική δράση που προσέφεραν στους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας.

 

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Μελισσοκομική Ρόδου και στο χωριό Ψίνθος

psinthos03bgΟι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου τη Μελισσοκομική Ρόδου. Ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Μέλισσας και παρακολούθησαν την ενημέρωση που παρουσιάστηκε από τους υπεύθυνους του Μουσείου για τη μελισσοκομία γενικότερα. Ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Ψίνθος της Ρόδου όπου οι μαθητές μας επισκέφτηκαν την πηγή Φασούλι και περιηγήθηκαν μέσα στο όμορφο παραδοσιακό χωριό αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από τη φιλοξενία των κατοίκων.

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο χωριό Άγιος Ισίδωρος

ΚαρποίΟι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας επισκέφτηκαν το χωριό Άγιος Ισίδωρος, τη Δευτέρα 18-12-17, για να πραγματοποιήσουν διάφορες δράσεις. Η υποδοχή και φιλοξενία των κατοίκων ήταν θερμή και εγκάρδια. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα τόσο όμορφο και παραδοσιακό χωριό του νησιού μας! Στην επιστολή που ακολουθεί εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στους κατοίκους του Αγίου Ισιδώρου.

Διαβάστε περισσότερα: Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο χωριό Άγιος Ισίδωρος

Δεύτερη Διδακτική Επίσκεψη του σχολείου μας

     nosoiomeio1Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ερευνητικής Εργασίας: «Ταξίδι στο Μικρόκοσμο» με υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Αγγελίδη Χριστίνα, βιολόγο του σχολείου μας, επισκέφτηκαν το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Ρόδου, στις 15 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παθολογικής Ανατομίας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους του εργαστηρίου και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο τους. Παραθέτουμε το σύνδεσμο του άρθρου από την ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου μας, που αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για την επίσκεψη:

http://schoolpress.sch.gr/gelialysou/?p=1315

Πρώτη Διδακτική Επίσκεψη του σχολείου μας

     ΑρβελερΜια ομάδα μαθητών και μαθητριών της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας, με συνοδούς τις καθηγήτριες κ. Κιούση Δήμητρα, κ. Μαστοράκου Γιούλα και την κ.Παρμπή Κωνσταντίνα, πήρε μέρος στην εκδήλωση: «Ελένη Γλύκαντζη-Αρβελέρ, συνάντηση με τους μαθητές Λυκείων της Ρόδου» στις 30 Οκτωβρίου 2017. Μετά την εκδήλωση οι μαθητές και οι μαθήτριες ανέλαβαν να εκπονήσουν εργασίες με θέματα από τη Βυζαντινή ιστορία, καθώς και να συντάξουν ένα άρθρο με τις εντυπώσεις τους, στην ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου.

Παραθέτουμε το σύνδεσμο της ηλεκτρονικής εφημερίδας με το εν λόγω άρθρο:

http://schoolpress.sch.gr/gelialysou/?p=1299