Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος-27 Ιανουαρίου, οι μαθητές/τριες του Β2 και Β4 είχαν την ευκαιρία στις 12 Φεβρουαρίου να παρακολουθήσουν το βραβευμένο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ "ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΠΡΙΜΟ" σε σκηνοθεσία  Alessandra Maioletti. Η προβολή της ταινίας έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου στο πλαίσιο της συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδ/σου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου. Πριν την έναρξη της ταινίας ο δρ. Ι. Κρικώνης έδωσε κατατοπιστικές πληροφορίες για την εβραϊκή κοινότητα της Ρόδου και οι δημιουργοί της ταινίας κ. Alessandra Maioletti και Antonio Crescenzi απηύθυναν στα παιδιά βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό. Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν με συγκίνηση στην ταινία τις ζωές εννέα συνομηλίκων τους Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που υπήρξαν θύματα της ρατσιστικής βίας του ναζισμού και έζησαν τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί Βασιλική Τσέκου, Τόνια Καμπουράκη και Κωνσταντίνα Παρμπή ευχαριστούν θερμά όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης καθώς και τα παιδιά για τη συμμετοχή τους.
 
Την επόμενη μέρα οι μαθητές/ριες κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους από την ταινία σε σύντομα κείμενα τα οποία θα αποσταλούν στην σκηνοθέτιδα. Μερικά αποσπάσματα:
 
"Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία που μας προκάλεσε διάφορα συναισθήματα και σίγουρα πολλή συγκίνηση. Προσωπικά, ήταν ο λόγος που βρέθηκα πιο κοντά στο θέμα του Ολοκαυτώματος και είλκυσε το ενδιαφέρον μου. Τα συναισθήματά μου εναλλάσσονταν σε αγωνία, συγκίνηση, συμπόνια. Αυτά τα παιδιά είχαν πάθος για ζωή και περίμενα από την πρώτη στιγμή τη συνέχεια της ζωής τους. (...) Υπήρξαν πολλές αγαπημένες μου σκηνές που τις σκέφτομαι συνεχώς από τη στιγμή από τις είδα."
Α.Ρ. Τ.
 
"Η σκηνοθέτις επέλεξε να παρουσιάσει τις εμπειρίες κάθε θύματος ξεχωριστά σαν αφήγηση από το ίδιο το θύμα, πράγμα που μας έκανε να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα πόσο επώδυνο και άδικο ήταν το Ολοκαύτωμα. Προσωπικά, η κύριά μου σκέψη ήταν πως κάνοντας οποιαδήποτε τυχαία επιλογή μπορούσαν είτε να βρεθούν σκοτωμένοι ή να επιζήσουν. Ήταν, επίσης, φανερό στην ταινία πόσο επώδυνο ήταν και για τους συγγενείς των θυμάτων να χάνουν τους δικούς τους. Η ταινία αυτή ήταν πολύ ιδιαίτερη και μας δίδαξε πολλά, αλλά κυρίως να μην επαναλάβουμε ποτέ τα λάθη της ιστορίας. Ευχαριστούμε."
Μ.Δ.
 
"Η ταινία με θέμα το Ολοκαύτωμα είχε πολύ ενδιαφέρον, διότι μας έδωσε πληροφορίες που δεν γνωρίζαμε και καταλάβαμε πώς ήταν η ζωή των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ήταν ταυτόχρονα μια συγκινητική και δραματική ταινία που με έκανε να νιώσω φόβο, αλλά με έβαλε επίσης να σκεφτώ πώς θα αντιδρούσα αν ήμουν εγώ στη θέση αυτών των παιδιών."
Ε. Σ.
 
"Ήταν πολύ θλιβερό να παρακολουθώ την ιστορία αυτων των μαθητών, πόσο δεμένοι και ευτυχισμένοι ήταν πριν και πόσο τρομοκρατημένοι και δυστυχισμένοι ήταν στη συνέχεια. Ως ένα άτομο που έχει ευαισθητοποιηθεί πάνω σε αυτό το γεγονός υπήρξαν αρκετές φορές που βρέθηκα να συγκινούμαι."
Α.Ρ.
 
"Όσο και να ακούμε ή να διαβάζουμε γεγονότα από το Ολοκαύτωμα, θεωρώ πως η ταινία αγγιξε περισσότερο από μία απλή διήγηση."
Φ.Φ.
 
"Η ταινία ήταν καταπληκτική, είχε συναίσθημα και προκάλεσε σε όλους συγκίνηση."
Κ.Σ.
 
"Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα ταινία και αρκετά συγκινητική και δραματική, καθώς είδα το Ολοκαύτωμα από μία άλλη οπτική γωνία, από την οπτική γωνία των συνομηλίκων μας. Ένιωσα ένα βάρος, διότι σκέφτηκα ότι στη θέση των παιδιών θα μπορούσα να ήμουν εγώ ή κάποιος συγγενής μου ή φίλος μου. Μου άρεσε ιδιαίτερα η σκηνοθεσία (...). Στην τελευταία σκηνή, η αλήθεια είναι ότι περίμενα να δώσει ο Αλμπέρτο το ποδήλατο στον κ. Κρεσένσι,  επειδή έλεγε ότι το έδωσε σε κάποιον άλλον, ως ένδειξη μνήμης και επούλωσης της πληγής και για να δείξει ότι τα τραυματα δεν πρέπει να μας κρατάνε πίσω, αλλά να τα ξεπερνάμε και να προχωράμε στη ζωή μας."
Μ.Σ.
 
"Στο τέλος έφυγα γεμάτος και εξαιτίας της ταινία σας ευαισθητοποιήθηκα για το Ολοκαύτωμα. Μπορώ να πω ότι ήταν μία από τις ωραιότερες ταινίες  με αντιρατσιστικό περιεχόμενο. Σας ευχαριστούμε θερμά για όλη τη δουλειά που κάνατε, πιστεύω το αποτέλεσμα σας δικαίωσε, όχι μόνο εσάς αλλά και όλους όσους δούλεψαν πάνω σε αυτό."
Γ.Σ.