Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μαΐου στο Γενικό Λύκειο Ιαλυσού σε συνεργασία με το τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου ημερίδα με θέμα: «Η Σχολική Διαμεσολάβηση ως πρακτική ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων και διαφορών στο σχολείο». Εκπαιδευτικοί από διάφορα σχολεία του νησιού μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σχετική παρουσίαση από εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες της ομάδας Διαμεσολάβησης του σχολείου μας. Μοιραστήκαμε την εμπειρία μας από την εξαετή εφαρμογή της Διαμεσολάβησης δίνοντας έμφαση στον τρόπο εφαρμογής, την εκπαίδευση των διαμεσολαβητών/τριων και τα αποτελέσματα της καλής αυτής πρακτικής. Η ημερίδα εμπλουτίστηκε με κατατοπιστικό ως προς τον τρόπο εφαρμογής βιωματικό εργαστήριο καθώς και με προσομοίωση διαμεσολάβησης που έγινε από τους ίδιους τους μαθητές. Σύμφωνα με την ανατροφοδότηση που πήραμε «Τα παιδιά αποδείχτηκαν εξαιρετικά στον ρόλο τους, ώριμα και με απόλυτη επίγνωση της σημαντικότητας αυτού που κάνουν». 

Ο θεσμός της Σχολικής Διαμεσολάβησης εργάζεται σε δύο άξονες: στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ μαθητών και στην πρόληψη της σχολικής βίας. Το δεύτερο είναι και το πιο σημαντικό καθώς επεμβαίνει στα βαθύτερα στρώματα της σχολικής κουλτούρας συστηματικά και αθόρυβα. Τροφοδοτεί με νέες αξίες αυτό το δίκτυο σχέσεων των μαθητών  και καλλιεργεί τις ανάλογες δεξιότητες στα μέλη της κοινότητας, φρενάροντας σημαντικά τη διάδοση της κουλτούρας της βίας. Επιπλέον, τα μέλη της Διαμεσολάβησης έχουν τη δυνατότητα μέσω της εκπαίδευσής τους, να αφομοιώσουν έννοιες όπως η ενσυναίσθηση, η ανεκτικότητα, η κατανόηση, ο σεβασμός, έννοιες που αποκτούν περιεχόμενο γιατί καλλιεργούνται ως αξίες και δεξιότητες-στην πράξη – κάτι που, όπως δείχνουν και οι απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την προσωπική ανάπτυξη των εφήβων. 

Την ημερίδα μας χαιρέτισαν η Συντονίστρια παιδαγωγικού έργου κ. Γαλανοπούλου Αγλαΐα, ο Διευθυντής του Σχολείου μας κ. Θεολόγος Χρήστος και ο αντιπρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Κουφού

Οι εκπαιδευτικοί της Ομάδας Σχολικής Διαμεσολάβησης: Βάσω Τσέκου  ΠΕ01, Εύα Ματενόγλου ΠΕ02, Τόνια Καμπουράκη ΠΕ03,  Νίκος Πεζανάκης ΠΕ03.

 Υλικό της ημερίδας

Φωτογραφικό Υλικό: