Η Ελλάδα «γεννά» την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τιμάται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Με πρωτοβουλία του Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα το 1997 η Εταιρεία Συγγραφέων αποφάσισε να καθιερώσει τον εορτασμό της ποίησης στην Ελλάδα, ορίζοντας συγκεκριμένη μέρα. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους[i].

 

Η ποίηση αναντίρρητα συνεισφέρει στην πνευματική διεύρυνση της κοινωνίας και, έτσι, οι εορτασμοί με αφορμή την ημέρα της ποίησης μπορεί να οδηγήσουν σε ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες, επιβεβαιώνοντας τη φράση του Ντελακρουά: «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση»[ii].

Η Ελλάδα δεν προφταίνει να μετρά τους ποιητές της, οι οποίοι σκόρπισαν το φως τους πέρα από τα στενά της σύνορα, κάνοντάς της μια υπερήφανη «μάνα». Ο Οδυσσέας Ελύτης έγραψε το «Άξιον Εστί», το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο εύστοχη περιγραφή της Ελλάδας στην ποίηση. Ο Γιώργος Σεφέρης, που έφερε στη χώρα το πρώτο μας Νόμπελ Λογοτεχνίας, ήταν διπλωμάτης και έγραψε τα «Ημερολόγια Καταστρώματος»[iii]. Έπειτα, ο Κωνσταντίνος Καβάφης που γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια, της Αιγύπτου, έγραψε την Ιθάκη. Σύμφωνα με τονΛακαρριέρ: «Ποτέ ποίημα δεν έχει πει τόσα πολλά πράγματα, σε τόσες λίγες λέξεις»[iv].

Τέλος, δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπουμε την πρώτη μορφή ποίησης στον αρχαίο κόσμο, την Οδύσσεια και την Ιλιάδα, έπη που μπορούν να χαρακτηριστούν ως θησαυροί γνώσης. Δεν είναι τυχαίο το ακόμη και σήμερα, μετά από 2.500 χρόνια, διδάσκονται ακόμα στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Όμηρος συνέβαλε καθοριστικά στη γέννηση και την εξέλιξη της ποίησης, καθώς και άλλων τεχνών που προήλθαν από αυτήν.

                                                             Στεφανία Σιδηροπούλου



[i] https://www.sansimera.gr/worldays/8

[ii]https://www.naftemporiki.gr/story/1578472/pagkosmia-imera-poiisis

[iii]https://www.in2life.gr/culture/book/article/1004596/10-ellhnes-poihtes-poy-prepei-na-xereis.html

[iv]https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%B8%CE%AC%CE%BA%CE%B7_(%CE%9A%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CF%86%CE%B7%CF%82)